
 

 
 

 

 

COVID-19 
Directive #6 for Public Hospitals within the meaning of the 

Public Hospitals Act, Service Providers in accordance with the 
Home Care and Community Services Act, 1994, Local 

Health Integration Networks within the meaning of the 
Local Health System Integration Act, 2006, and 
Ambulance Services within the meaning of the 

Ambulance Act, R.S.O. 1990, c. A.19.  
Issued under Section 77.7 of the Health Protection and 

Promotion Act  (HPPA), R.S.O. 1990, c. H.7 

WHEREAS under section 77.7(1) of the HPPA, if the Chief Medical Officer of Health 
(CMOH) is of the opinion that there exists or there may exist an immediate risk to the 
health of persons anywhere in Ontario, he or she may issue a directive to any health 
care provider or health care  entity respecting precautions and procedures to be 
followed to protect the health of persons anywhere in Ontario; 

AND WHEREAS, many health care workers (HCW) in higher risk settings remain 
unvaccinated, posing risks to patients and health care system capacity due to the 
potential (re) introduction of COVID-19 in those settings, placing both HCW and 
patients at risk due to COVID-19 infection; 

AND HAVING REGARD TO the prevalence of the Delta variant of concern 
globally and within Ontario, which has increased transmissibility and disease 
severity than previous COVID-19 virus strains, in addition to the declaration by the 
World Health Organization (WHO) on March 11, 2020 that COVID-19 is a 
pandemic virus and the spread of COVID-19 in Ontario  
AND HAVING REGARD TO the immediate risk to patients within hospitals and 
home and community care settings who are more vulnerable and medically 
complex than the general population, and therefore more susceptible to infection 
and severe outcomes from COVID-19  

 
 
I AM THEREFORE OF THE OPINION that there exists or may exist an immediate risk 
to the     health of persons anywhere in Ontario from COVID-19; 



AND DIRECT pursuant to the provisions of section 77.7 of the HPPA that: 
 

 

 

 

  

Directive #6 for Public Hospitals within the meaning of 
the Public Hospitals Act, Service Providers within the 
meaning of the Home Care and Community Services 
Act, 1994,  Local Health Integration Networks within the 
meaning of the Local Health System Integration Act, 
2006, and Ambulance Services within the meaning of the 
Ambulance Act, R.S.O. 1990 c. A19.

Date of Issuance: August 17, 2021 
Effective Date of Implementation:  September 7, 2021 
Issued To: Public hospitals within the meaning of the Public Hospitals Act,  service 
providers within the meaning of the Home and Community Care Act, 1994 with respect 
to their provision of community services to which that Act applies, Local Health 
Integration Networks within the meaning of the Local Health System Integration Act, 
2006 operating as  Home and Community Care Support Services with respect to the 
provision of community services and long-term care home placement services, and 
Ambulance Services within the meaning of the Ambulance Act, with respect to 
paramedics (collectively the “Covered Organizations”). 

Required Precautions and Procedures 
1. Every Covered Organization must establish, implement and ensure compliance 

with a COVID-19 vaccination policy requiring its employees, staff, contractors, 
volunteers and students to provide: 

a) proof of full vaccination[1] against COVID-19; or

b) written proof of a medical reason, provided by a physician or registered 
nurse in the extended class that sets out: (i) a documented medical 
reason for not being fully vaccinated against COVID-19, and (ii) the 
effective time-period for the medical reason; or 

c) proof of completing an educational session approved by the Covered 
Organization about the benefits of COVID-19 vaccination prior to declining 
vaccination for any reason other than a medical reason. The approved 

 
[1] For the purposes of this document, “fully vaccinated” means having received the full series of a COVID-
19 vaccine or combination of COVID-19 vaccines approved by WHO (e.g., two doses of a two-dose 
vaccine series, or one dose of a single-dose vaccine series); and having received the final dose of the 
COVID-19 vaccine at least 14 days ago.



session must, at minimum address: 

i. how COVID-19 vaccines work; 

ii. vaccine safety related to the development of the COVID-19 
vaccines; 

iii. the benefits of vaccination against COVID-19; 

iv. risks of not being vaccinated against COVID-19; and 

v. possible side effects of COVID-19 vaccination. 

2. Despite paragraph 1, a Covered Organization may decide to remove the option 
set out in paragraph 1(c) and require all employees, staff, contractors, volunteers 
and students to either provide the proof required in paragraph 1 (a) or (b). 

3. Where a Covered Organization decides to remove the option set out in 
paragraph 1(c) as contemplated in paragraph 2, the Covered Organization shall 
make available to employees, staff, contractors, volunteers and students an 
educational session that satisfies the requirements of paragraph 1(c). 

4. Every Covered Organization’s vaccination policy shall require that where an 
employee, staff, contractor volunteer, or student does not provide proof of being 
fully vaccinated against COVID-19 in accordance with paragraph 1(a), but 
instead relies upon the medical reason described at paragraph 1(b) or the 
educational session at 1(c) or if applicable, the employee, staff, contractor 
volunteer or student shall 

a) submit to regular antigen point of care testing for COVID-19 and 
demonstrate a negative result, at intervals to be determined by the 
Covered Organization, which must be at minimum once every seven days.  

b) provide verification of the negative test result in a manner determined by 
the Covered Organization that enables the Covered Organization to 
confirm the result at its discretion.  

5. Where the Covered Organization is a public hospital, the Covered Organization’s 
vaccination policy applies to any businesses or entities operating on the hospital 
site.  

6. Every Covered Organization must collect, maintain and disclose, statistical (non-
identifiable) information as follows:  

a) Documentation that includes (collectively, “the statistical information”): 

i. the number of employees, staff, contractors, volunteers and 
students that provided proof of being fully vaccinated 



against COVID-19;  

ii. the number of employees, staff, contractors, volunteers and 
students that provided a documented medical reason for not 
being fully vaccinated against COVID-19; and 

iii. the number of employees, staff, contractors, volunteers and 
students that completed an educational session about the 
benefits of COVID-19 vaccination in accordance with 1(c), where 
applicable.  

iv. the total number of the Covered Organization’s employees, staff, 
contractors, volunteers and students to whom this Directive 
applies. 

b) Upon request of OCMOH, disclose the statistical information to the 
Ministry of Health in the manner and within the timelines specified in the 
request. The ministry may seek additional detail within the requested 
statistical information outlined above which will also be specified in the 
request. The Ministry of Health may further disclose this statistical 
information and may make it publicly available.  

Questions 
Covered Organizations may contact the ministry’s Health Care Provider Hotline at 1-
866-212-2272 or by email at emergencymanagement.moh@ontario.ca with questions or 
concerns about this Directive. 
Covered Organizations are also required to comply with applicable provisions of 
the Occupational Health and Safety Act and its Regulations.  

 
Kieran Moore, MD 
Chief Medical Officer of Health 
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